Lunchmeny
Avnjut din lunch på Aviatören
Vår lunchmeny består av östgötska smaker presenterade i en mängd olika skepnader.
Alla rätter har dock ett gemensamt fokus på det närproducerade och det klimatsmarta, som tillsammans med ett hållbart mathantverk är grunden i all vår matlagning.
Meny
Restaurang Aviatören serverar lunch mellan 11-14
The restaurant serves lunch between 11-14
- Inkluderar kaffe på maten och vatten
- Includes coffe and water
- Pris inom parentes (Vuxen/Barn)
- Price in parantheses (Large/small)
- Salladsassiett / side salad 8:-
- Har du funderingar om allergier, fråga oss.
- Questions about allergens, ask the staff.
- Vi kan berätta om matens ursprung.
Furir Forss Wallenbergare på östgötska vildsvin med ärtor, lingon och gräddsås (155:-)
Sergeant Forss wildboar patty with peas, lingonberries and creamy sauce (GLUTEN, MJÖLK, ÄGG/ GLUTEN, MILK, EGG)
Kyckling med örtslaw, picklad lök och rostad potatis (155:-/95:-)
Chicken with herb slaw, pickled onions and roasted potatoes
(ÄGG, NÖTTER, SENAP/EGG, NUTS, MUSTARD)
Kaptenens Kalvsteksgryta med dijon och lök samt lingonchutney från Werna Visthus 155:-/95:-
The Captains Vealroaststew with dijon, onion and lingonberrie chutney
(MJÖLK, SELLERI, SENAP, BALJVÄXTER /MILK CELLARY, MUSTARD, BEANS)
Halstrad lax med vitvinssås med dill och kokt potatis (165:-)
Fried salmon with white wine sauce with dill and potatoes
(MJÖLK, SELLERI, ÄGG/MILK, CELERY, EGG)
Köttbullar med gräddsås, lingon och gurka samt potatis (9st 145:- / 5st 85:-)
Swedish meatballs with creamy sauce, lingonberries and cucumber (MJÖLK, SENAP/MILK, MUSTARD)
Pannkakor med sylt och grädde (5st 145:- / 3st 85:-)
Pancakes with jam and cream
(GLUTEN, ÄGG, MJÖLK/GLUTEN, EGG, MILK)
Dagens sallad med vitost, kalamataoliver samt örtdressing och krutonger (175:-)
Salad with cheese, olives, herbal dressing and croutons
( ÄGG, GLUTEN, MJÖLK / EGG, GLUTEN,MILK )
Vegetarisk grönsakspaj med ost samt dressing (155:-)
Vegetarian vegetablepie with cheese and dressing
(GLUTEN, MJÖLK, ÄGG, NÖTTER/GLUTEN, MILK, EGG, NUTS)
1
PIZZA / PINSA
Eftermiddagsservering vid särskilda tillfällen
Östergötlands vita. Crème fraiche och fyra sorters ost samt ruccola och östgötsk honung 185:-
Local Bianco. Creme fraiche and four cheeses, rocketsalad and honey
(GLUTEN, MJÖLK/GLUTEN, MILK)
Drakel & Viggos special. Tomatsås på Assarssons tomater samt mozarella 165:-
Drakel & Viggos special. Tomatoesauce and mozzarella
(GLUTEN, MJÖLK/GLUTEN, MILK)
Werna visthus salami. Paprika, kapris, lök, mozarella och vår egna tomatsås 185:-
Artisan salami. Bell pepper, caper, onion, mozarella and our own tomatoesauce
(GLUTEN, MJÖLK/GLUTEN, MILK)
Werna visthus rökta vilda. Sidfläsk, lök champinjon och vår egna tomatsås 185:-
Artisan smoked venison. Speck, onion, mushroom and our own tomatoesauce
(GLUTEN, MJÖLK/GLUTEN, MILK)
PAJ & KORV
Eftermiddagsservering vid särskilda tillfällen
Medelhavspaj med lök, zucchini, oliver, tomat och paprika samt tzatziki och sallad 155:-
Mediterranean pie with onion, zucchini, olives, tomatoes, bellpepper served with tzatziki and salad
(GLUTEN,ÄGG,MJÖLK/GLUTEN, EGG, MILK)
Ostpaj med sweetchili, picklad lök och sallad 155:-
Cheesepie with sweetchili, pickled onion and salad
(GLUTEN,ÄGG, MJÖLK/GLUTEN,EGG,MILK)
Wienerkorv med bröd samt ketchup och sötstark senap 30:-
Hotdog with bread , ketchup and mustard
(GLUTEN)
Different pastries, sandwiches, wraps and drinks are also available on display
Allergier? Fråga personalen om innehållet i våra rätter
Klimatsmart är ekonomisk
Många tror att det är dyrt att baka eget bröd och att alltid välja ekologiska råvaror. Med lite vilja, kunskap och engagemang är det helt tvärtom. Överblivet bröd återanvänds hos oss som ströbröd och vi väljer råvaror efter säsong.
På det viset får vi också en naturlig variation på maten som vi serverar. Hel- och halvfabrikat däremot blir för dyrt, och onyttigt. Sådan mat innehåller ofta glutamat (E620-E623) som är en industriellt framtagen smakförstärkare. Glutamat får all mat att smaka lika och anses dessutom av många vara skadligt för kroppen.
Det handlar om respekt
Dåliga halvfabrikat som fiskpinnar och kåldolmar är bannlysta. Vi köper bara in svenskt kött så långt det går och allra helst från regionen. Inga råvaror återfinns på listor över utrotningshotade arter och vi försöker alltid att välja tillbehör som främjar mångfald i naturen.
Allas våra matval påverkar miljö och människor i hela världen så det är viktigt att vara matklok. Det handlar om respekt både för naturens gåvor och för dem som äter maten. Det ska kännas schysst hela vägen, från tillverkning till servering.